home

contact  login
zoeken
zoeken

Maatregelen tegen ziekte van Newcastle versoepeld 

Het federaal voedselagentschap (FAVV) versoepelt vanaf 1 augustus enkele maatregelen tegen de ziekte van Newcastle. Professionele pluimveehandelaars mogen dan, onder strikte bijkomende voorwaarden, opnieuw deelnemen aan markten en verkopen aan hobbyhouders.

Op 2 juli werd een verbod voor dertig dagen ingesteld op het verzamelen van pluimvee en hobbypluimvee, met uitzondering van reisduiven, en de verkoop van deze dieren naar en door hobbyhouders.

Vanaf 1 augustus mogen professionele pluimveehandelaars opnieuw deelnemen aan commerciële verzamelingen van pluimvee en hobbypluimvee, met inbegrip van markten, en verkopen aan hobbyhouders.

Voor pluimveehandelaars en hobbyhouders blijven verboden: het organiseren van niet-commerciële verzamelingen van pluimvee en hobbypluimvee; het verhandelen van hobbypluimvee door en tussen hobbyhouders en de opkoop van hobbypluimvee door pluimveehandelaars bij hobbyhouders.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.