home

contact  login
zoeken
zoeken

‘De Bourgondiërs’ door Bart Van Loo  

Maandag 9 maart 2020 - 14-16.30 uur
Academie Okra-Davidsfonds

Meesterverteller Bart Van Loo schreef een monumentaal boek over ‘De Bourgondiërs’ en daar geeft hij nu een lezing over. Hij neemt ons op sleeptouw doorheen duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? Inderdaad, de Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

‘De Bourgondiërs’ handelt over de geschiedenis van de ontluikende Nederlandse eenwording. Het is het wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, opkomend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en hertoginnen die van hun paard vielen. De Bourgondische hertogen smeedden met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel, weliswaar zonder ons toen grotendeels Luikse en dus ook Duitse graafschap Loon. In die periode ontstonden onder impuls van de Bourgondiërs in de Nederlanden de onvergetelijke werken van bijvoorbeeld Klaas Sluter, de gebroeders Van Eyck en Rogier van der Weyden.

Boeiend voor iedereen, zelfs voor hen die vroeger geschiedenis maar een saai vak vonden. Want ‘saai’: het past bij Bart Van Loo als een hotdog bij een dakvenster!

Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)
Vooraf inschrijven is niet nodig.

‘Vroeger was alles anders’ door Korneel De Rynck  

Maandag 14 oktober 2019 - 14-16.30 uur
Academie Okra-Davidsfonds

Eind 2018 publiceerde Korneel De Rynck het boek 'Vroeger was alles anders'. Het handelt over het dagelijks leven in onze streken vóór de golden sixties. Sinds die tijd nam de welvaart hier spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken. Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend dan de moderne tijd.

Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58? Wat aten de mensen? Hoe en hoe vaak wasten ze zich? Hoe verplaatsten ze zich en hoe vulden ze hun schaarse vrije tijd? De Ryncks lezing is op zijn boek gebaseerd en brengt het leven in de jaren vijftig helemaal terug, met tal van oude foto’s, beeldfragmenten en tussendoor ook een streepje muziek. Het gaat bijvoorbeeld ook over schepjes cichorei in de koffie, dorpsbioscopen en Leuvense stoven. Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en buitentoiletten, al dan niet met een hartje in de deur. Een boeiende en vermakelijke middag! Verrassend voor de jongere generaties en hoogst herkenbaar voor vele OKRA- en Davidsfonds-leden.

Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)
Vooraf inschrijven is niet nodig. 

‘Bevattelijk recht’ door Stijn Mertens  

Maandag 4 november 2019 - 14-16.30 uur
Academie Okra-Davidsfonds

Advocaat Stijn Mertens (1974, Lommel) van de Balie Limburg gaat zijn best doen om niet als een advocaat te praten. Geen paternoster van geleerde en onverstaanbare proces-verbaalwoorden, maar in simpele zinnen uitleggen hoe het gerecht werkt en wat de term ‘bewindvoering’ nu juist wil zeggen? Bewindvoering is namelijk een hulpmiddel voor mensen in de problemen. In onze snel vergrijzende en individualistische wereld is hulp krijgen van nabestaanden geen vanzelfsprekendheid meer en moeten ouderen zich vaker alleen proberen te beredderen op allerlei vlakken. Een bewindvoerder (familie of een professionele) kan helpen persoonlijke zaken op orde stellen.

Stijn Mertens gaat dus absoluut geen zuiver theoretische uiteenzetting geven, maar zoveel mogelijk vertrekken van situaties uit het echte leven. ‘Casuïstiek’ heet dat in het advocatenjargon van de meesters-onder-elkaar. Stijn Mertens wil liefst van al antwoorden geven op de vragen die het publiek zelf gaat stellen. Uiteraard niet over hun persoonlijke gerechtelijke dossiers, maar over justitie in zijn algemeenheid. In de pauze zijn er geen handboeien. Wel koffie en een koekje.

Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)
Vooraf inschrijven is niet nodig.

‘Funiculi Funicula’ door Marc Brillouet 

Maandag 13 januari 2020 - 14-16.30 uur
Academie Okra-Davidsfonds

Hemelse en onsterfelijke muziek mét een strikje. Op deze manier serveerde Marc Brillouet twintig jaar lang elke zondagavond zijn ‘Funiculi Funicula’ bij Radio 2. Herbeleef nu deze unieke sfeer vanop de eerste rij. Heel wat bekende artiesten en componisten passeren de revue zoals Luciano Pavarotti, José Carreras, Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi en Johann Strauss. Je hoort schitterende aria's uit bekende opera's en tevens hoogtepunten uit topmusicals als ‘My fair lady’ en ‘West Side Story’. Marc ging voor dit thema persoonlijk langs bij James Last, Helmut Lotti en André Rieu die elk een persoonlijke en unieke anekdote vertellen. Kortom, een muzikale namiddag voor echte fijnproevers zoals u!

Het is niet de eerste keer dat we Marc in ons midden hebben! En zoals Marc zelf zei: “Fijn dat we de muzikale draad weer kunnen oppakken.”

Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)
Vooraf inschrijven is niet nodig.

‘Hoe omgaan met dementerenden?’ door Marieke Verbiest  

Maandag 10 februari 2020 - 14-16.30 uur
Academie Okra-Davidsfonds

 Alzheimer is zonder twijfel een vreselijke ziekte en er is geen ouder wordend mens die zich hierover geen zorgen maakt. Angst om het zelf te krijgen, angst dat je partner het krijgt… Wie in zijn familie al met alzheimer geconfronteerd werd, weet ook dat omgaan met dementerenden allesbehalve evident is. Niemand is hierop door het leven voorbereid.

Marieke Verbiest is klinisch neuropsychologe en gespecialiseerd in dat verzorgende en begeleidende aspect van dementie. Want er verandert veel als iemand dementie krijgt. Niet enkel doen zich geheugenproblemen voor, maar zeer vaak ziet men ook bevreemdend gedrag. Karaktereigenschappen die al aanwezig waren, komen nu vaak veel sterker tot uiting. In andere gevallen treden echte gedragsveranderingen op. Men stelt bovendien vast dat iemand met dementie meer op zichzelf gericht raakt. Hij of zij kan zich niet meer zo goed in de ander inleven en leeft meer en meer in een eigen wereld.

Deze en tal van andere veranderingen roepen voor de familie en de omgeving van de persoon met dementie altijd veel vraagtekens op. De lezing van Marieke Verbiest is bedoeld om tenminste enkele van die vraagtekens weg te nemen.

Deelname: 5 euro voor leden van OKRA of Davidsfonds, 8 euro voor niet-leden (incl. koffie en versnapering)
Vooraf inschrijven is niet nodig.