home

contact  login
zoeken
zoeken

Tentoonstellingen 

De Commissie voor Beeldende Kunsten organiseert op regelmatige basis in de tentoonstellingsruimte in De Markthallen een tentoonstelling.

 

Kunst aan de boorden van de Herk 

12 mei – 2 juni 2019
Vernissage op 12 mei

                                                                                                                            

Kunst aan de boorden van de Herk

 

Met ‘Kunst aan de boorden van de Herk’ pakt de Commissie voor Beeldende Kunsten met een uniek en groots project uit. Van zondag 12 mei tot en met zondag 2 juni loopt met de steun van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk in de prachtige neogotische kapel van de zusters Ursulinen een tentoonstelling met religieuze beelden uit kerken aan de oevers van de Herk. In De Markthallen kan je dan weer werken van hedendaagse kunstenaars die werkten of nog werken aan de boorden van de Herk bewonderen. Een wetenschappelijk onderbouwde catalogus die de beeldsnijkunst van de 14de tot en met de 18de eeuw confronteert met de moderne visies van negentien kunstenaars uit de regio langs de Herk maakt dit unieke project compleet.

Twee jaar geleden kreeg projectleider Flor Bruninx, lid van de Commissie Beeldende Kunsten van Herk-de-Stad, het idee om de idyllische rivier de Herk te gebruiken als verbindend element van een dubbel kunstproject.  De 43 kilometer lange rivier de Herk stroomt door Rukkelingen-Loon,  Mechelen-Bovelingen, Gelinden, Gelmen, Gotem, Kuttekoven, Hoepertingen, Berlingen, Herten, Wellen, Alken, Sint-Lambrechts-Herk, Stevoort, Spalbeek, Berbroek, Schakkebroek, Schulen, Herk-de-Stad, Donk en Halen. “Het was een amper doordacht voorstel om een tentoonstelling te organiseren met als thema ‘Kunst aan de boorden van de Herk’”, vertelt projectleider Flor Bruninx. “Het zou een dubbelluik worden met beeldhouwwerk uit de parochiekerken en artistiek werk van kunstenaars die aan de Herk geboren zijn, werken of er gewerkt hebben. Op dat ogenblik hadden we geen idee van wat er te vinden zou zijn in de kerken aan de boorden van deze rivier. De voorbije twee jaar bezochten we kerken en ateliers. De keuze was dus niet altijd even eenvoudig.”

Religieuze beelden

De Commissie voor Beeldende Kunsten werkt voor dit unieke project samen met andere gemeenten langs de Herk en ging uitleenovereenkomsten aan met maar liefst zeventien kerkfabrieken. In de kapel van de zusters Ursulinen worden dertig beelden uit veertien kerken tentoongesteld. 22 kunstenaars leveren dertig beelden voor de expo in De Markthallen. Het gaat om Anne Bonné, Raoul Chanet, Raf Cleeremans, Marc Cox, Walter Daems, Jos Damien, Jos Knaepen, Hans Laagland, Ludo Laagland, Urbain Mulkers, Leon Pringels, Gert Robijns, André Smeets, Gerda Steegmans, Emiel Strauven, Louis Strauven, Lode Taeymans, Toon Thijs, Ludo Thys, Tony Van Os, Armand Van Rompaey en Gaston Wuestenbergs. “Met dit project zetten we Herk-de-Stad op de kaart als een kunstminnende gemeente”, vertelt voorzitter Bert Weyens van de Commissie voor Beelden Kunsten. “Deze tentoonstelling vult tevens een leemte op: de Limburger en bij uitbreiding de Vlaming kan zijn religieus erfgoed herontdekken en tegelijkertijd herwaarderen. Alle geëxposeerde beelden zijn van hoge kwaliteit en verdienen een hernieuwde aandacht. De hedendaagse kunstenaars die leefden of nog leven aan de boorden van de Herk, zetten op een eigentijdse wijze een eeuwenoude kunsttraditie aan de boorden van deze rivier verder. Hun creativiteit boeit door diversiteit, technieken, inspiratie en vakbekwaamheid. De kunstenaars verdienen dan ook meer waardering. We hopen dat deze tentoonstelling, met slechts een beperkt aantal werken per kunstenaar, voor gemeenten aan de Herk een inspiratiebron kan zijn voor een (her)ontdekking van plaatselijk kunsttalent.”

Catalogus als blijvende herinnering aan uniek project

Beide tentoonstellingen vinden hun weerklank in een minutieuze catalogus, voornamelijk samengesteld door Flor Bruninx en André Smeets. Beide Herkenaren, gefascineerd door kunst, geschiedenis en erfgoed, geven duiding over identiteit, materiaal, opbouw en betekenis van de tentoongestelde religieuze kunstwerken. Het eindresultaat vormt een boeiend en verhelderend overzicht van “kunst aan de boorden van de Herk”. De catalogus met heel wat fotomateriaal kost 10 euro en is verkrijgbaar in De Markthallen.

Openingsuren tentoonstellingen  
maandag 09.00 tot 17.00 uur
dinsdag 09.00 tot 17.00 uur
woensdag 09.00 tot 17.00 uur
donderdag 09.00 tot 17.00 uur
vrijdag 09.00 tot 12.00 uur
zaterdag Gesloten
zondag 14.00 tot 17.00 uur
Tentoonstelling