home

contact  login
zoeken
zoeken

Tentoonstellingen 

De Commissie voor Beeldende Kunsten organiseert op regelmatige basis in de tentoonstellingsruimte in De Markthallen een tentoonstelling.

 

Kunst aan de boorden van de Herk 

10 mei – 2 juni 2019
Vernissage op 10 mei om 19 uur in kapel Ursulinen en om 20 uur in De Markthallen

                                                                                                                             Met ‘Kunst aan de boorden van de Herk’ pakt de Commissie voor Beeldende Kunsten met een uniek en groots project uit. Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 2 juni loopt met de steun van de Geschiedkundige Kring Groot-Herk in de prachtige neogotische kapel van de zusters Ursulinen een tentoonstelling met religieuze beelden uit kerken aan de oevers van de Herk. In De Markthallen kan je dan weer werken van hedendaagse kunstenaars die werkten of nog werken aan de boorden van de Herk bewonderen. Een wetenschappelijk onderbouwde catalogus die de beeldsnijkunst van de 14de tot en met de 18de eeuw confronteert met de moderne visies van negentien kunstenaars uit de regio langs de Herk maakt dit unieke project compleet.

Twee jaar geleden kreeg projectleider Flor Bruninx, lid van de Commissie Beeldende Kunsten van Herk-de-Stad, het idee om de idyllische rivier de Herk te gebruiken als verbindend element van een dubbel kunstproject.  De 43 kilometer lange rivier de Herk stroomt door Rukkelingen-Loon,  Mechelen-Bovelingen, Gelinden, Gelmen, Gotem, Kuttekoven, Hoepertingen, Berlingen, Herten, Wellen, Alken, Sint-Lambrechts-Herk, Stevoort, Spalbeek, Berbroek, Schakkebroek, Schulen, Herk-de-Stad, Donk en Halen. “Het was een amper doordacht voorstel om een tentoonstelling te organiseren met als thema ‘Kunst aan de boorden van de Herk’”, vertelt projectleider Flor Bruninx. “Het zou een dubbelluik worden met beeldhouwwerk uit de parochiekerken en artistiek werk van kunstenaars die aan de Herk geboren zijn, werken of er gewerkt hebben. Op dat ogenblik hadden we geen idee van wat er te vinden zou zijn in de kerken aan de boorden van deze rivier. De voorbije twee jaar bezochten we kerken en ateliers. De keuze was dus niet altijd even eenvoudig.”

Religieuze beelden

De Commissie voor Beeldende Kunsten werkt voor dit unieke project samen met andere gemeenten langs de Herk en ging uitleenovereenkomsten aan met maar liefst zeventien kerkfabrieken. In de kapel van de zusters Ursulinen worden dertig beelden uit veertien kerken tentoongesteld. 22 kunstenaars leveren dertig beelden voor de expo in De Markthallen. Het gaat om Anne Bonné, Raoul Chanet, Raf Cleeremans, Marc Cox, Walter Daems, Jos Damien, Jos Knaepen, Hans Laagland, Ludo Laagland, Urbain Mulkers, Leon Pringels, Gert Robijns, André Smeets, Gerda Steegmans, Emiel Strauven, Louis Strauven, Lode Taeymans, Toon Thijs, Ludo Thys, Tony Van Os, Armand Van Rompaey en Gaston Wuestenbergs. “Met dit project zetten we Herk-de-Stad op de kaart als een kunstminnende gemeente”, vertelt voorzitter Bert Weyens van de Commissie voor Beelden Kunsten. “Deze tentoonstelling vult tevens een leemte op: de Limburger en bij uitbreiding de Vlaming kan zijn religieus erfgoed herontdekken en tegelijkertijd herwaarderen. Alle geëxposeerde beelden zijn van hoge kwaliteit en verdienen een hernieuwde aandacht. De hedendaagse kunstenaars die leefden of nog leven aan de boorden van de Herk, zetten op een eigentijdse wijze een eeuwenoude kunsttraditie aan de boorden van deze rivier verder. Hun creativiteit boeit door diversiteit, technieken, inspiratie en vakbekwaamheid. De kunstenaars verdienen dan ook meer waardering. We hopen dat deze tentoonstelling, met slechts een beperkt aantal werken per kunstenaar, voor gemeenten aan de Herk een inspiratiebron kan zijn voor een (her)ontdekking van plaatselijk kunsttalent.”

Catalogus als blijvende herinnering aan uniek project

Beide tentoonstellingen vinden hun weerklank in een minutieuze catalogus, voornamelijk samengesteld door Flor Bruninx en André Smeets. Beide Herkenaren, gefascineerd door kunst, geschiedenis en erfgoed, geven duiding over identiteit, materiaal, opbouw en betekenis van de tentoongestelde religieuze kunstwerken. Het eindresultaat vormt een boeiend en verhelderend overzicht van “kunst aan de boorden van de Herk”. De catalogus met heel wat fotomateriaal kost 10 euro en is verkrijgbaar in De Markthallen.

Jakob Smits 

22 september – 13 oktober 2019
Vernissage op 22 september

 

Jakob Smits (1855 – 1928), een man met een boeiend verhaal, tekent Mol en zijn omgeving. Hij verlaat zijn geboorteland Nederland en belandt in een arm boerenhuisje. De gedreven en koppige kunstschilder laat zich inspireren door het licht en de natuur en is zo een vroege culturele ambassadeur van de Kempen. Geëngageerd en tegendraads als hij is, wordt hij zelf getekend door het leven, wat anderen weer inspireert. Hij staat tussen de mensen, voelt zich verbonden, maar durft wel buiten de lijntjes kleuren. In samenwerking met het Jakob Smits museum van Mol wordt een overzichtstentoonstelling van zijn etsen samengesteld.

Herkse kunstenaars 

 24 november – 15 december 2019
Vernissage op 24 november

Verborgen achter best veel Herkse huisgevels gonst het van de artistieke bedrijvigheid: van geboren natuurtalenten, over uitmuntende autodidacten en verdienstelijke kunstbeoefenaars…

Onze Herkse kunstenaars zijn misschien niet de ‘groten’ der aarde maar uit hun werk en engagement komen prachtige en zeer gevarieerde creaties voort. Reden genoeg om hen dit jaar voor de achttiende keer een platform aan te bieden in De Markthallen.

Michelle Van Casteren 

9 februari – 1 maart 2020
Vernissage op 7 februari

Urban exploring is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Michelle Van Casteren haar passie voor fotografie combineert ze met haar zin voor avontuur wat resulteert in prachtige beelden. Plaatsen waar zelden mensen komen worden puur weergegeven. Van de binnenkant van een nucleaire koeltoren tot een eeuwenoud kasteel. Ze legt de schoonheid van ons architecturale erfgoed vast voor het totaal verloren gaat.

Openingsuren Kunst aan de Boorden van de Herk in De Markthallen 

maandag 09.00 tot 19.00 uur
dinsdag 09.00 tot 17.00 uur
woensdag 09.00 tot 17.00 uur
donderdag 09.00 tot 17.00 uur
vrijdag 09.00 tot 12.00 uur
zaterdag 14.00 tot 17 uur
zondag 14.00 tot 17.00 uur

Openingsuren Kunst aan de Boorden van de Herk in klooster Ursulinen 

zaterdag 14.00 tot 17 uur
zondag 14.00 tot 17.00 uur

Nocturnes 

Er zijn speciale nocturnes op donderdag 16 mei, woensdag 22 mei en dinsdag 28 mei om 20 uur in de kapel van de Zusters Ursulinen. Aansluitend gaat het richting de tentoonstelling in De Markthallen waar een drankje geschonken wordt.

Openingsuren tentoonstellingen  
maandag 09.00 tot 17.00 uur
dinsdag 09.00 tot 17.00 uur
woensdag 09.00 tot 17.00 uur
donderdag 09.00 tot 17.00 uur
vrijdag 09.00 tot 12.00 uur
zaterdag Gesloten
zondag 14.00 tot 17.00 uur
Tentoonstelling