home

contact  login
zoeken
zoeken

Tentoonstellingen 

De Commissie voor Beeldende Kunsten organiseert op regelmatige basis in de tentoonstellingsruimte in De Markthallen een tentoonstelling.

 

Gideon Kiefer 

10 februari - 3 maart 2019
Vernissage op 10 februari

 

Gideon Kiefer (1970) beheerst de figuratieve beeldtaal. Dit geeft hem de mogelijkheid om vanuit zijn unieke gezichtspunt een wereld te creëren, gevuld met intieme en eigenaardige scènes waarin een symbiose wordt gevormd tussen de realiteit en het imaginaire.

In zijn hele oeuvre draait het werk van Kiefer om zijn eigen persoonlijke herinneringen en meer specifiek het wantrouwen tegenover de juistheid van deze herinneringen.

Systematisch wordt dit intieme aspect gecombineerd met sociologische, politieke en ecologische thema's, die op een zeer symbolische en metaforische manier worden afgebeeld.

Het dreigende gevoel van onheil als gevolg van de uitputting van natuurlijke bronnen en het broeikaseffect is zeer aanwezig in zijn nieuw werk. Als visuele architect leidt Kiefer de toeschouwer door een web van impliciete socio-kritiek en geo-politieke details die zich langzaam aan de kijker ontvouwen.

Kunst aan de Herk 

12 mei – 2 juni 2019
Vernissage op 12 mei

                                                                                                                             Kunstenaars die geboren, werken en/of gevestigd zijn in de gemeenschappen langs ‘de boorden van de Herk’ exposeren hun werken in De Markthallen. Aansluitend worden er merkwaardige artistieke religieuze werken in eigendom van de kerkgemeenschappen samengebracht langs de Herk. Het accent ligt hierbij vooral op beeldhouwwerk, tapijten en reliekhouders.

Openingsuren tentoonstellingen  
maandag 09.00 tot 17.00 uur
dinsdag 09.00 tot 17.00 uur
woensdag 09.00 tot 17.00 uur
donderdag 09.00 tot 17.00 uur
vrijdag 09.00 tot 12.00 uur
zaterdag Gesloten
zondag 14.00 tot 17.00 uur

Pierre Dujardin 

23 september - 14 oktober 2018
Vernissage op 23 september

Hasselaar Pierre Dujardin (1948) volgde de opleiding schilderen en beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten in Hasselt.

Zijn beeldhouwwerk is figuratief en wordt gekenmerkt door een specifiek coloriet. Hij gebruikt daarbij diverse materialen waaronder glasvezel, harsen, pigmenten, metaal, rubber, stof, papier, hout, glas, enz.

Zijn schilderijen zijn eerder abstract en hebben ook een kenmerkend coloriet. Vroeger was zijn werk redelijk structureel opgebouwd met geometrie en het verwerken van letters en teksten, tegenwoordig heeft hij deze structuren veelal verlaten. In de meeste schilderijen (acryl op canvas) is er collage verwerkt.

Naast beelden en schilderijen maakt hij ook wat hij noemt “sculpaints”, een combinatie van schilderwerk en sculptuur, meestal op wat kleinere panelen en weer gebruik makend van diverse materialen.

In maart 2008 werd hij de eerste laureaat van de 'Rodenbach Art Award'.

Rosa Verloop 

25 november - 16 december 2018
Vernissage op 25 november

 

De Nederlandse kunstenares Rosa Verloop (1965) gebruikt nylon kousen om bijna buitenaardse wezen te creëren die lijken op mensen. Met spelden of andere attributen legt ze menselijke karaktertrekken in haar creaties, zoals rimpels of gelaatsuitdrukkingen. De kunstenares gaat uit van het menselijk lichaam of delen van het lichaam. Ze kruipt als ware onder de huid waardoor het organisch uiterlijk ontstaat.

Haar creaties mogen voor de meeste mensen misschien wel lelijk lijken, de artieste ziet haar ‘wezens’ als krachtig, kwetsbaar en zwijgzaam. De combinatie van de creatie uit onorthodoxe materialen en een instinctief gevoel van zich bijzonder ongemakkelijk voelen is nu net wat haar werk zo bijzonder maakt.

Tentoonstelling