home

contact  login
zoeken
zoeken

Erfgoed 

Erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat het bewaren waard is: gebouwen en monumenten, maar ook archeologische vondsten, kunstwerken, historische voorwerpen zoals eeuwenoude manuscripten, gebruiksvoorwerpen, foto’s,... Erfgoed omvat ook minder tastbare dingen zoals verhalen, tradities, feesten, liederen, dialecten,…

Het gemeentebestuur zorgt voor het lokale erfgoed. De bibliotheek is een belangrijke partner in deze zorg voor de culturele rijkdom.

De bib legde in de loop der jaren een belangrijke collectie aan van publicaties over Herk-de-Stad. Ook van elk werk van plaatselijke auteurs wordt een exemplaar bewaard.

Naar aanleiding van diverse evenementen en projecten publiceerde het gemeentebestuur verschillende folders en brochures met informatie over roerend en onroerend erfgoed. Ook deze folders zijn raadpleegbaar in de bibliotheek van Herk-de-Stad.

Erfgoedverenigingen

In Herk-de-Stad zijn volgende erfgoedverenigingen actief:

Geschiedkundige Kring Groot Herk

De Geschiedkundige Kring Groot-Herk heeft als doel de geschiedenis van de vijf kerkdorpen (Herk, Schakkebroek, Schulen, Donk en Berbroek) te verduidelijken en vast te leggen voor de huidige en toekomstige generaties. De Geschiedkundige Kring publiceerde in de loop der jaren meerdere boeken, organiseerde tentoonstellingen en lezingen en stelde mee een onderzoeksgids samen.
www.gkgh.be


Govaert Wendelenstichting

 De Govaert Wendelenstichting wil de figuur en het werk van de Herkse priester-sterrenkundige Govaert Wendelen (1580-1667) eer betonen en wetenschappelijk werk in het algemeen in de kijker zetten. Realisaties zijn de zonnewijzer en de meridiaanlijn in Herk-centrum, de uitgave van boeken en de organisatie van expo’s en voordrachten.

Contact:
Jos Leemans (voorzitter)
tel. 0478 48 56 86
leemans.jos@scarlet.be

Luc Weyens (secretaris)
tel. 013 55 40 50
wendelenstichting@skynet.be

Erfgoedraad zoekt foto's 

Als eerste initiatief start de pas opgerichte Erfgoedraad met de inventarisatie van de vlaggen van de Herkse verenigingen, een kostbaar maar ook zeer kwetsbaar erfgoed. Vlaggen waren vroeger belangrijk door hun grote symbolische waarde. Dat zijn ze nu nog altijd. Denk maar aan de talrijke vlaggenspelen of het groot aantal gezegden en uitdrukkingen met het woord ‘vlag’ die onze taal rijk is. Vlaggen geven een eigen identiteit aan de mensen die ze vertegenwoordigen en zeggen veel over de geschiedenis erachter.  

Om al die redenen wil de Erfgoedraad een inventarisatie maken van alle vlaggen die Herk rijk is, vroeger en nu. We denken aan de vlaggen van de harmonie, vroegere fanfares, schuttersgilden, jeugdbewegingen, parochiale broederschappen, voetbalploegen, enz.   

Daarom roept de Erfgoedraad iedereen die thuis een vlag heeft liggen dit te laten weten via bibliotheek@herk-de-stad.be. Alle beschikbare vlaggen worden keurig gefotografeerd en voorgesteld in de erfgoedinventaris op www.herk-de-stad.be Bovenop krijg je meteen ook handig advies hoe de vlag in goede staat kan bewaard worden.  

De Erfoedraad is ook nog op zoek naar foto’s van activiteiten en processies rond kapellen in Groot Herk. Kan jij de Erfgoedraad verder helpen? Mail je foto’s dan naar bibliotheek@herk-de-stad.be. Zijn je foto’s nog niet gedigitaliseerd? Geen probleem, spring even binnen in de bibliotheek en je foto’s worden dadelijk ingescand zodat jij het origineel dadelijk terug mee naar huis kan nemen.

 

 

 

Erfgoed