home

contact  login
zoeken
zoeken

Info subsidies en premies Wooninfopunt 

Wooninfopunt 

In het WoonInfopunt in het gemeentehuis van Herk-de-Stad kan je terecht voor gratis advies over de belangrijkste isolatie-, aanpassings-, verbeterings- en renovatiepremies. Je kan er vrij terecht, maar gemakkelijker is om een telefonische afspraak te maken via info@woneninwestlimburg.be of telefonisch via 013 38 03 16. 

Openingsuren WoonInfopunt

maandag

13.00 - 20.00 uur

gemeentehuis Lummen

dinsdag

09.00 - 12.00 uur

gemeentehuis Herk-de-Stad

woensdag

10.00 - 12.00 uur

gemeentehuis Lummen

donderdag

09.00 - 12.00 uur

gemeentehuis Herk-de-Stad

vrijdag Gesloten  

Premies 

Om je alvast op weg te helpen, geven we je de meest voorkomende premies op een rijtje. 

Vlaamse renovatiepremie

Heb je plannen om je woning te renoveren? Dan kan je misschien rekenen op de steun van de Vlaamse renovatiepremie. De voorwaarden voor de Vlaamse renovatiepremie vind je hier

Vlaamse verbeteringspremie

Wil je verbeteringswerken uitvoeren aan je woning? De Vlaamse verbeteringspremie voor specifieke verbeteringswerken aan de woning, of voor verbouwingswerken om overbewoning te verhelpen, is er voor jou als:

  • je werken uitvoert aan je woning (dak, buitenschrijnwerk, elektriciteit, verwarming, sanitair, gevel, vochtbestrijding of uitbreidingswerken)
  • je woning minstens 25 jaar oud is en je gezin een inkomen heeft van jaarlijks maximaal 29.600 euro (+1540 euro per persoon ten laste)

De voorwaarden voor de Vlaamse verbeteringspremie vind je hier

Premie aanpassingswerken woning met bewoners minimum 65 jaar oud

Geniet je van je pensioen en wil je liefst zo lang mogelijk in je woning blijven wonen? Een aantal aanpassingswerken ter verbetering van het comfort van de bewoners met minimum leeftijd van 65 jaar komen in aanmerking voor een premie.

De voorwaarden voor deze premie vind je hier

Verzekering gewaarborgd inkomen

Ben je een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen en/of te renoveren? Dan kom je misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen.

De voorwaarden voor de verzekering gewaarborgd inkomen vind je hier.

Belastingvermindering voor dakisolatie

De overheid geeft een belastingvermindering als je investeert in dakisolatie. Voor investeringen (betaald in 2015 of 2016) kan je een belastingvermindering krijgen van 30% van het factuurbedrag. De vermindering die je krijgt, kan wel niet hoger zijn dan een bepaald maximumbedrag.

De voorwaarden voor de belastingvermindering voor dakisolatie vind je hier

Sociale of goedkope lening afsluiten

In Vlaanderen bestaan verschillende mogelijkheden om een goedkope of sociale lening af te sluiten voor de aankoop, de nieuwbouw, de renovatie of verbouwing van een woning of appartement.

De voorwaarden voor het afsluiten van een sociale of goedkope lening vind je hier

Energielening

Wil je in je woning werken uitvoeren om energie te besparen, bijvoorbeeld door isolatie, hoogrendementsglas of door een oude stookketel te vervangen? Dan kan je die werken misschien financieren met een Energielening van de Vlaamse overheid.

De voorwaarden voor een Energielening vind je hier

Tegemoetkoming in de huurprijs

Als je een laag inkomen hebt en van een slechte, onaangepaste woning naar een goede, aangepaste woning verhuist, die je huurt op de private huurmarkt of bij een sociaal verhuurkantoor (SVK), dan kan je een tegemoetkoming in de huurprijs of huursubsidie krijgen. Als je verhuist naar een sociale woning die je huurt van een sociale huisvestingsmaatschappij (shm), gemeente of ocmw, dan kom je niet in aanmerking.

De tegemoetkoming in de huurprijs bestaat uit een maandelijkse huursubsidie en een eenmalige installatiepremie.

De voorwaarden voor een tegemoetkoming in de huurprijs vind je hier.

BTW 6% voor renovatie

Als je renovatie- en/of herstellingswerken aan je woning laat uitvoeren, kan dat tegen 6% in plaats van 21% BTW. Deze fiscaal voordelige maatregel geldt voor renovatie- en herstellingswerken van een privéwoning.

De voorwaarden voor 6% BTW bij renovatie vind je hier

Premies Infrax

Ook netbeheerder Fluvius komt tussen met een aantal premies. Wil je een zonneboiler plaatsen? Is je verwarmingsketel aan vervanging toe of denk je eraan om een nieuwe condensatieketel te plaatsen? Zorg dat je woning voldoende geïsoleerd is. Moet je daarvoor je dak of zolder extra isoleren? Of heb je nog enkel glas en wil je dat vervangen door hoogrendementsglas?

De verschillende premies en voorwaarden van Fluvius vind je hier

Gemeentelijke premie voor het aanbrengen van dakisolatie en winddichte, isolerende onderdaken

De gemeente Herk-de-Stad geeft een gemeentelijke premie voor het aanbrengen van dakisolatie en winddichte, isolerende onderdaken en voor nieuw glas met maximaal 0,8u-waarde.

De voorwaarden voor deze premie vind je hier

Op de website 'Premiezoeker' van de Vlaamse overheid vind je snel een overzicht van premies die je kan aanvragen als je een woning bouwt, verbouwt, huurt of koopt in Vlaanderen. Je vindt er ook premies terug voor het aanplanten of onderhouden van groen of het verminderen van de afvalberg.

Huisvestiging