Sluikstort of zwerfvuil 

Het gemeentebestuur doet grote inspanningen om Herk-de-Stad proper te houden. Dit zowel door regelmatig ploegen uit te sturen, maar ook door op veel plaatsen publieke vuilnisbakken te voorzien.  

Er zijn ook een aantal regels die ons helpen onze gemeente proper te houden.  Wie rommel of afval illegaal dumpt langs wegen, in bossen of natuurgebieden is strafbaar. Dit geldt ook wanneer een private tuin of het eigen terrein worden omgetoverd tot een stortplaats van afval, autobanden en zo meer.

Het is ook niet toegelaten rommel te storten wanneer één van de vuilnisbakken al overvol is.

Toch zijn er mensen die het niet zo nauw nemen en wel afval laten rondslingeren. Soms gaat het zelfs om erg gevaarlijk afval met alle risico's van dien voor kinderen, volwassenen en dieren.

Tref je ergens een sluikstort of zwerfvuil aan, meld het ons via het digitaal loket.  Onze Technische Dienst - Uitvoering ruimt het stort dan zo snel mogelijk op. In samenwerking met de politie trachten we dan te achterhalen wie de dader is en als we de dader vinden dan krijgt hij een fikse boete.

Ook wanneer een publieke vuilnisbak overvol is, kan je ons dat melden via het digitaal loket. De Technische Dienst - Uitvoering ledit de vuilnisbak zo snel mogelijk.  

Heb je zelf zin om een deel van het openbaar terrein netjes te houden? Via de website van Mooimakers kan je gratis opruimmateriaal en promotiemateriaal bestellen: https://mooimakers.be/webwinkel.