home

contact  login
zoeken
zoeken

Sorteren en recycleren 

Heel wat van het geproduceerde afval kan gesorteerd worden om het daarna te recycleren. Indien je het afval op de juiste manier aanlevert, moet dit niet verbrand of gestort worden. Ook door te sorteren of te recycleren help je dus de afvalberg te verkleinen.

Voor de verschillende soorten afval is de manier van ophaling en verwerking telkens anders.

In de  afvalkalender en op ww w.limburg.net/sorteerregels vind je de sorteerregels voor de verschillende afvalsoorten terug.

 

Glasbollen 

Glas

Glas wordt vermalen om nieuw glas te maken. Het glas wordt gesorteerd in wit glas en gekleurd glas. Met volledig wit glas kan men immers opnieuw wit glas maken. Elke vervuiling met gekleurd glas is echter onmiddellijk zichtbaar.

Men maakt een onderscheid tussen holglas (flessen en bokalen) en vlak glas (ruiten)
Holglas

Met glazen flessen en bokalen kun je terecht in de glasbollen die je op verschillende plaatsen in de gemeente terugvindt. De glasbollen hebben twee kleuren: wit en groen. De witte bol is bestemd voor wit glas, de groene voor gekleurd glas.

Je kunt glasafval deponeren in de glasbol tussen 8 en 22 uur. Het holglas moet leeg en voldoende gereinigd zijn. Glas of ander afval achterlaten rond de glasbollen is sluikstorten en dus strafbaar!

Wat kan en wat niet?

Raadpleeg de sorteergids van Limburg.net. Elke vervuiling zorgt voor een zwakke plek in het nieuwe glas, waardoor dit plots kan springen. Door foute dingen in de glascontainer te dumpen breng je je medemens in gevaar!

Locaties glasbollen

Recyclagepark (tijdens openingsuren)
Berbroek: Nachtegaal - achterzijde kerk
Donk: Kasteelstraat - aan gemeentelijk magazijn
Herk Centrum: Dr. Van Weddingenlaan - parking De Markthallen
Schakkebroek: Amandinaweg - zijkant kerk
Schulen: Vanarenberglaan - langs speeltuin

Hoe voorkomen?

  • Kies voor dranken in statiegeldflessen.
  • Geef lege verpakkingen een nieuwe bestemming: een glazen yoghurtpotje wordt een theelichthoudertje, een bokaal kun je gebruiken voor je eigen confituur.
  • Drink water uit de kraan. In een mooie karaf, met een schijfje limoen en een takje citroenmelisse, zet je een klasseproduct op tafel.

Vlak glas

Met vlak glas kun je gratis terecht op het recyclagepark.

Wat kan en wat niet?
Raadpleeg de sorteergids van Limburg.net.

Recycleren