home

contact  login
zoeken
zoeken

Zwerfkatten steriliseren 

Heb je zwerfkatten in de buurt?  Wil je een overpopulatie vermijden?  Meld dit aan de balie van het gemeentehuis (013 38 03 10) of via leefmilieu@herk-de-stad.be.
Een medewerker van het dierenasiel komt vervolgens ter plaatse en vangt de zwerfkat(ten). Het dierenasiel laat ze door een dierenarts steriliseren/castreren en laat ze terug vrij op dezelfde plaats.

Ben jij de trotse eigenaar van een huiskat? Je laat je huiskat best onvruchtbaar maken want:

  • gecastreerde katers worden rustiger, vertonen minder zwerfgedrag en vechten minder, waardoor de kans kleiner is dat ze besmettelijke ziektes oplopen, zoals kattenleucose en kattenaids
  • katten hebben na sterilisatie minder kans op tumoren, schijnzwangerschappen en baarmoederkanker.

Het steriliseren/castreren van huiskatten is geen taak van het gemeentebestuur maar van de eigenaar. Neem daarvoor contact op met je dierenarts.

Sinds 1 september 2014 moet elke persoon die een kat wil verkopen of geven, dus ook particulieren, het dier laten laten steriliseren en identificeren vooraleer de kat mag afgestaan worden.

Als je een kat bij jouw thuis wilt opvangen, adopteer er één in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.

Het is aangewezen om je eigen huiskat op de één of andere manier te merken om eventuele misverstanden en verwarring met zwerfkatten te voorkomen.  Dit kan op verschillende manieren zoals bijvoorbeeld met een bandje, een tatoeage of een chip. 

Info
Dienst Leefmilieu
Tel. 013 38 03 06
E-mail: leefmilieu@herk-de-stad.be
 

zwerfkatten