Print this page

Stadsarchief-stamboomonderzoek

Het archief is de bewaarplaats van alle gemeentelijke administratieve dossiers, die volgens een wettelijk opgelegde termijn moeten bewaard blijven.

De gemeentelijke boekhouding, bouwdossiers, militiegetuigschriften, notulen van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en schepen, boeken van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters, … kortom alles wat van belang is voor het beheer en bestuur van onze gemeente.

Het stadsarchief van Herk-de-Stad is gevestigd in het stadhuis. De archiefstukken kunnen ingezien worden na afspraak via 013 38 03 10 of archief@herk-de-stad.be.

Bij een eerste raadpleging van het archief dient er een inschrijvingsformulier ingevuld te worden. De ondertekening van dit document impliceert de kennisname van het reglement ‘raadplegen archief Herk-de-Stad’. Bij elk volgend bezoek dient het aanwezigheidsregister ingevuld te worden.

Stamboomonderzoek

Onderzoek jij jouw familiegeschiedenis? Vind je voorouders in de Herkse bevolkingsregisters.

Akten burgerlijke stand ouder dan 100 jaar en bevolkingsregisters ouder dan 120 jaar

U mag originele documenten laten kopiëren of scannen of u mag er zelf foto’s van nemen (zonder flits). Advies nodig? Medewerkers van het archief kunnen u helpen. Vooraf een afspraak maken is nodig. U ter plaatse registreren is verplicht.
 

Akten burgerlijke stand jonger dan 100 jaar

Vraag schriftelijke toestemming aan de Rechtbank van Eerste Aanleg- Familierechtbank. Bezorg hen uw vraag per brief of maak telefonisch een afspraak om langs te gaan. Maak daarna een afspraak bij het stadsarchief. Uw toelating blijft een jaar geldig. Neem telkens pen en papier mee, want u mag de aktes niet filmen, fotograferen of kopiëren.
 

Bevolkingsregisters jonger dan 120 jaar

Vraag toestemming aan een familielid van de persoon die u zoekt. Dit kan een echtgenoot / echtgenote zijn of verwanten in eerste graad (dochter of zoon). Is er niemand? Dien een aanvraag in bij de dienst Burgerzaken. We leggen uw vraag voor aan het college van burgemeester en schepenen. We laten u weten of uw aanvraag werd goedgekeurd.

Bedrag

Raadpleging, fotograferen en scannen is gratis. Kopijen zijn betalend.

Rijksarchief

Het Rijksarchief kan je consulteren via deze link.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur
Morgen
tot uur
Sluitingsdagen

OCMW

Dokter Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur
Morgen
tot uur
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.