home

contact  login
zoeken
zoeken

Erfgoed 

Erfgoed staat voor alles wat we overerven van vorige generaties en wat het bewaren waard is: gebouwen en monumenten, maar ook archeologische vondsten, kunstwerken, historische voorwerpen zoals eeuwenoude manuscripten, gebruiksvoorwerpen, foto’s,... Erfgoed omvat ook minder tastbare dingen zoals verhalen, tradities, feesten, liederen, dialecten,…

Het gemeentebestuur zorgt voor het lokale erfgoed. De bibliotheek is een belangrijke partner in deze zorg voor de culturele rijkdom.

De bib legde in de loop der jaren een belangrijke collectie aan van publicaties over Herk-de-Stad. Ook van elk werk van plaatselijke auteurs wordt een exemplaar bewaard.

Naar aanleiding van diverse evenementen en projecten publiceerde het gemeentebestuur verschillende folders en brochures met informatie over roerend en onroerend erfgoed. Ook deze folders zijn raadpleegbaar in de bibliotheek van Herk-de-Stad.

Erfgoedverenigingen

In Herk-de-Stad zijn volgende erfgoedverenigingen actief:

Erfgoedraad

Voorzitter: André Smeets - dree.smeets@skynet.be
Secretaris: Marleen Steenaerts - marleen.steenaerts@herk-de-stad.be

Leden: Bart Gruyters, schepen van Cultuur, Jos Leemans, Jan Van Duffel, Jaak Vanmechelen en
Gilbert Verhille

Geschiedkundige Kring Groot Herk

De Geschiedkundige Kring Groot-Herk heeft als doel de geschiedenis van de vijf kerkdorpen (Herk, Schakkebroek, Schulen, Donk en Berbroek) te verduidelijken en vast te leggen voor de huidige en toekomstige generaties. De Geschiedkundige Kring publiceerde in de loop der jaren meerdere boeken, organiseerde tentoonstellingen en lezingen en stelde mee een onderzoeksgids samen.
www.gkgh.be


Govaert Wendelenstichting

 De Govaert Wendelenstichting wil de figuur en het werk van de Herkse priester-sterrenkundige Govaert Wendelen (1580-1667) eer betonen en wetenschappelijk werk in het algemeen in de kijker zetten. Realisaties zijn de zonnewijzer en de meridiaanlijn in Herk-centrum, de uitgave van boeken en de organisatie van expo’s en voordrachten.

Contact:
Jos Leemans (voorzitter)
tel. 0478 48 56 86
leemans.jos@scarlet.be

Luc Weyens (secretaris)
tel. 013 55 40 50
wendelenstichting@skynet.be

 

Erfgoed