home

contact  login
zoeken
zoeken

De Groote Oorlog in Groot Herk 

Net als in gans België worden ook in Herk-de-Stad verschillende activiteiten georganiseerd om het begin van de Groote Oorlog, nu 100 jaar geleden, op een gepaste wijze te herdenken. Zo was er reeds een tentoonstelling in De Markthallen en werd er een boek en dvd uitgegeven.

Kortfilm 'Limburg 1914-1918. Kleine verhalenin een Groote Oorlog'

In de zomer van 2014 werden er ook loopgraven in Herk-de-Stad aangelegd. Die loopgraven vormen het decor voor de kortfilm ‘Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog’, gedraaid door de provincie Limburg.

De film " vertelt het verhaal van Mathilde (Laura Verlinden – ‘De Smaak van De Keyser’), Baptist (David Cantens – ‘Marsman’) en Isidore (Jelle Florizoone – ‘Marina’), drie jonge Limburgers die in 1914 verrast en meegesleurd worden in een vier jaar durende oorlog. Zij getuigen hoe het leven was, wat ze meemaakten en hoe ze de oorlog beleefden, in Limburg en aan het front. Ze schetsen een ander beeld van het leven in Limburg tijdens de bezettingsjaren. De film is gebaseerd op waargebeurde verhalen en bevat uniek historisch archiefmateriaal. Er werd niet alleen gedraaid in d Herkse loopgraven, ook in het park van Kasteel Gasterbos in Schulen werd een scene gedraaid.

Op de blog op http://werkgroepwoihds.wordpress.com  staat alle mogelijke informatie rond de herdenking van WO I in Herk-de-Stad verzameld. Je vindt er onder meer een filmpje van de loopgraven en een promofilmpje voor de tentoonstelling en de publicatie. Je kan op deze blog ook zelf activiteiten en foto's plaatsen na aanvraag van een log-in.

Erfgoed