Maak een afspraak
Print this page

Asbest best veilig verwijderen en afvoeren

Heeft u asbest in huis? Er zijn verschillende opties om er veilig vanaf te geraken. Zo kan u asbestafval door een gespecialiseerde firma laten verwijderen of zelf naar het recyclagepark brengen.  Ook voorziet Limburg.net een huis-aan-huisinzameling van asbest.  

Wat moet u weten over asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Asbest heeft een aantal goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. Daarom werd het vroeger veelvuldig gebruikt in de bouwsector. Wanneer u verbouwt, is er dus een grote kans dat u met de gevaarlijke stof in contact komt.

Is het afbreken van asbest gevaarlijk?

Een grondregel voor het afbreken van asbest is dat u voorzichtig met de materialen moet omgaan zodat ze niet breken of dat er geen stof vrijkomt. Asbestvezels zijn immers niet gevaarlijk zolang ze goed gebonden zijn. Maar van zodra er vezels loskomen en deze ingeademd of ingeslikt worden, kan dit een ernstig gevaar voor je gezondheid betekenen. Het is daarom heel belangrijk om bij elke handeling met asbesthoudend materiaal voorzichtig te werk te gaan en altijd beschermende kledij te dragen. Voor meer info over de gezondheidsrisico's kan u hier terecht.

Bekijk de instructiefilmpjes

OVAM ontwikkelde samen met DOBBIT tv een aantal interessante instructiefilmpjes die een antwoord geven op al uw vragen over asbest.

Bekijk ze hier.

Hoe kan u asbest herkennen?

De fijne asbestvezels zijn niet met het blote oog waarneembaar, waardoor we vaak niet weten dat asbest in onze woning verborgen zit. De meest voorkomende toepassingen zijn:

  • asbestcement in dakplaten, dakpannen, golfplaten en regengoten
  • isolatie op zolder, in het dak, in muren, in plafonds en in leidingen
  • isolatie in verwarmingselementen
  • gevelbeplating, gevelisolatie en stucwerk
  • stopverf bij kozijnen
  • dakleien, schouwbuizen, dakplaten en vensterbanken

Verschillende types asbest: vast of los

Er bestaan twee types asbest:

  • Vast of (hecht)gebonden asbest: bij dit type zijn de asbestvezels gebonden met een bindmiddel, bijvoorbeeld cement, kunststof of lijm. Vaak voorkomende toepassingen zijn golfplaten, dakleien en schoorstenen. Zolang het materiaal in goede staat is én u er juist mee omspringt (niet schuren, breken, slijpen of boren), komen er nauwelijks vezels vrij. Vaste of (hecht)gebonden asbesthoudende toepassingen in goede staat zijn daarom het minst schadelijk voor de gezondheid. Dit type asbest mag u zelf verwijderen, op voorwaarde dat u de richtlijnen volgt.
  • Los, ongebonden of niet-hechtgebonden asbest: de asbestvezels komen bij dit type gemakkelijk los omdat er weinig bindmiddel aanwezig is of er een zwak bindmiddel (zoals gips) gebruikt werd. Bovendien zijn de concentraties van de asbestvezels meestal veel hoger. De asbestvezels komen onmiddellijk vrij bij elke bewerking. Dit type werd vooral als isolatiemateriaal rond verwarmingselementen en leidingen gebruikt. Ongebonden asbest is dan ook het gevaarlijkste type en mag daarom enkel door professionelen verwijderd worden.

Twijfelt u of u met asbest te maken heeft?

Er zijn verschillende opties om meer zekerheid te krijgen.

  • Als uw gebouw een asbestinventaris heeft, kan u het daarin opzoeken.
  • Maak gebruik van het aanbod van De Huisdokter van Dubolimburg.
  • De app AsbestCheck helpt u inschatten of u met asbest te maken heeft.

Mag u asbest zelf verwijderen?

Controleer of u zelf asbest mag verwijderen aan de hand van de checklist.

Heeft u alle vakjes aangevinkt?

Dan mag u het materiaal zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. Lees hieronder welke opties u heeft.

Heeft u minstens 1 vakje niet aangevinkt?

U mag het asbestmateriaal niet zelf verwijderen en moet een beroep doen op een professionele verwerker. Lees hieronder welke mogelijkheden u heeft.

Het aanbod van De Huisdokter van Dubolimburg

Wilt u liever risico’s uitsluiten of het asbest liever niet zelf verwijderen? De provincie Limburg organiseert samen met De Huisdokter van Dubolimburg twee begeleidingsformules voor een professionele asbestverwijdering bij particulieren. De Huisdokter van Dubolimburg biedt ondersteuning bij het verwijderen van asbesthoudende dakbedekking en gevel- bekleding en bij het verwijderen van asbesthoudende isolatie rond oude verwarmingsleidingen.

Begeleidingsformule dakbedekking

Voor het laten verwijderen van asbesthoudende dakbedekking of –gevelbekleding van woningen en bijgebouwen, kan u beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter van Dubolimburg werd geselecteerd. Op die manier bent u zeker van een veilige verwijdering en van een correcte prijs. Als u kiest voor deze formule, geniet u ook van het voordelige tarief voor de plaatsing van een container. In deze gratis begeleiding is een totaalrenovatieadvies en een plaatsbezoek door een asbestdeskundige inbegrepen.  Bij twijfel omtrent de aanwezigheid van asbest gebeurt er een staalname en een labotest.

De adviseurs van De Huisdokter van  Dubolimburg bekijken vervolgens in detail op welke manier het dak op een toekomstbestendige manier nageïsoleerd kan worden. Ook voor deze dakisolatiewerken kan u beroep doen op een aannemer die door De Huisdokter van Dubolimburg  werd geselecteerd. Op die manier wordt u ontzorgd en kan u rekenen op een kwalitatieve uitvoering tegen een  correcte prijs.

Begeleidingsformule leidingisolatie

De Huisdokter van Dubolimburg werkt samen met erkende asbestverwijderaars voor de veilige verwijdering van asbesthoudende verwarmingsbuizen. Steeds inbegrepen in deze gratis begeleidingsformule is een staalname met labotest om de aanwezigheid van asbest al dan niet uit te sluiten, een vrijblijvende offerte voor de verwijdering én begeleiding bij de uitvoering van de werken. Bovendien hebben deelnemers aan dit traject recht op een premie ten belope van 50% van de totale  verwijderingskost.

Alle info over het aanbod van De Huisdokter vindt u hier.

Hoe kan u asbest aanbieden bij Limburg.net?

Ophaling aan huis

Limburg.net haalt asbest huis aan huis op. De Vlaamse overheid (OVAM) kent hiervoor subsidies toe. Daardoor blijft de bijdrage die u zelf moet betalen relatief beperkt. Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal kan u kiezen voor een container, platenzak of bigbag. Neem de folder (zie onderaan) goed door alvorens u een ophaling aanvraagt. U moet immers met heel wat richtlijnen rekening houden.

Vraag hier de ophaling aan huis aan.

Naar recyclagepark brengen

Als u kleine hoeveelheden asbestafval heeft, kan u het ook zelf naar het recyclagepark brengen. Dit moet u wel verplicht verpakken met verpakkingsmateriaal dat u op voorhand aankoopt op het recyclagepark. Meer informatie hierover leest u in de folder (zie onderaan). 

Folder asbest veilig verwijderen en afvoeren

Herplannen van uw levering/ophaling

De lever- en/of ophaaldatum die u ontvangt bij het aanvragen van uw ophaling aan huis is definitief.

Wilt u uw bestelling voor een ophaling van asbest aan huis nog aanpassen dan kan u kosteloos herplannen tot 5 dagen voor de levering van uw container of de ophaling van uw platenzakken/bigbags. Neem hiervoor contact op met Limburg.net op 0800 90 720. Uitstel kan enkel naar een nieuwe datum die beschikbaar is in de planning van Limburg.net. Bij grote drukte kan er lange tijd zitten tussen de initieel aangevraagde datum en de nieuwe datum.

Een geplande ophaling van asbest aan huis kan niet meer geannuleerd worden, enkel ingepland op een ander tijdstip. Een tijdige herplanning (minstens 5 dagen op voorhand) is kosteloos. Een latere herplanning betekent ook meteen een nieuwe betaling voor de ophaling. Ook indien u niets aanbiedt op de dag van de ophaling bent u verplicht om voor de ophaling te betalen.

De termijn waarop uw container beschikbaar is kan in specifieke omstandigheden en afhankelijk van de planning van Limburg.net verlengd of verkort worden. Dit moet echter goedgekeurd worden door Limburg.net.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.