Maak een afspraak
Print this page

Faillissement

Kan ik mijn schulden laten kwijtschelden als mijn zaak failliet is?

Wanneer u failliet gaat, weet dan dat u binnen de drie maanden na de bekendmaking van het faillissementsvonnis, een verzoek tot kwijtschelden van je schulden moet richten aan de rechtbank. Als je te laat bent, kan je niet meer vragen om je (rest)schulden kwijt te schelden.

Voor de wet van 1 mei 2018 (faillissementswet) kon de rechter het faillissement enkel afsluiten als hij uitspraak had gedaan over de verschoonbaarheid of kwijtschelding. Door de wet van 1 mei 2018 kan je, als je nu failliet gaat, dus enkel kwijtschelding van je (rest)schulden bekomen als je dat zelf aanvraagt.
Die aanvraag moet je doen door het neerleggen van een verzoekschrift

  • Bij je aangifte van faillissement
  • In het online platform Regsol ten laatste drie maanden na de bekendmaking van het faillissementsvonnis in het Belgisch Staatsblad, zelfs wanneer de faillissementsprocedure is afgesloten vóór het verlopen van die termijn.

Daarna maakt de curator een verplicht verslag op binnen de maand waarin hij nagaat of je kennelijk grove fouten hebt gemaakt die hebben bijgedragen tot het faillissement. Elke belanghebbende, waaronder het Openbaar Ministerie en de curator, kan vragen dat de kwijtschelding slechts voor een deel wordt toegekend of volledig wordt geweigerd.

Wanneer je de aanvraag tot kwijtschelding niet goed of te laat doet, zijn de gevolgen dus groot: je kan dan geen kwijtschelding van je schulden meer vragen, waardoor je mogelijks nog heel lang zal moeten afbetalen. Het is daarom aan te raden om je te laten bijstaan door een expert.

Kortom

  • Je moet binnen de drie maanden na de bekendmaking van het faillissementsvonnis een verzoek tot kwijtschelding van je schulden richten aan de rechtbank
  • Heb je dat verzoek niet gedaan bij je aangifte van faillissement, dan kan het via het online platform Regsol.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.