Print this page

Levenslang wonen

Levenslang wonen is een duurzame, lange termijnvisie op wonen en bouwen.

Levenslang wonen betekent dat uw woning meegroeit met de levensfase waarin u zich bevindt. Een jong koppel heeft bijvoorbeeld andere ruimtebehoeftes dan een stel met kinderen of een alleenstaande ouder die slecht ter been is. Woonwensen veranderen voortdurend.

Noden van mensen verschillen. Dit betekent dat u best op tijd nadenkt over hoe u nu en in de toekomst wil wonen. Kenmerkend voor de levenslange woning is dat ze toegankelijk, veilig en comfortabel is. Op een grotere schaal gaat het om een divers aanbod aan woningen binnen een bepaalde wijk of buurt. Voor heel wat mensen komt levenslang wonen neer op het aanpassen van de eigen woning. Anderen zijn sneller geneigd te verhuizen wanneer hun situatie erom vraagt. In het beste geval denkt u al bij de aanvang van uw bouwplannen na over hoe uw woning makkelijk aan te passen is. Denk aan een grote kamer die eenvoudig op te splitsen is in twee kinderkamers, een wasplaats op het gelijkvloers die eenvoudig kan omgevormd worden tot badkamer, voldoende brede deuren (boodschappen, kinderkoets, rolstoel,…).

Meer tips vindt u in de ontwerpgids meegroeiwonen en bij het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid.

Soms is het interessant om je verouderde woning aan te passen aan je oude dag. De (steile) trap maakt de slaapkamer moeilijk bereikbaar, in de badkamer zijn hulpmiddelen zoals armbeugels, een inloopdouche, een aangepaste wastafel,… welkom. Wanneer uw woning zich vlakbij basisvoorzieningen zoals een bakker, een buurtwinkel of goed openbaar vervoer bevindt, kan u langer op een kwaliteitsvolle manier zelfstandig blijven wonen. Uw aangepaste woning wordt immers pas echt waardevol in een aangepaste omgeving. Informatie over steunmaatregelen bij het aanpassen van uw eigen woning, kan u vinden op de website van Wonen Vlaanderen.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dokter Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.