Maak een afspraak
ExtranetA-Z indexOnline aanvragen
Print this page

3540-wandelingen

De 3540-wandelingen bestaan uit een Gelukswandeling doorheen Herk-de-Stad, bewegingsparcoursen van Tienerschool Herx en het Jessa Ziekenhuis in het park Olmenhof en wandellussen van 2 en 4 kilometer ontwikkeld door de dienst Sport en dienstencentrum De Cirkel.

Gelukswandeling doorheen Herk-de-Stad

De Gelukswandeling 'Jezelf kunnen zijn' start aan het sportcentrum Herkules.

Wat maakt jou gelukkig? Wat is dat precies, je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’? Hierop kan je het antwoord vinden tijdens de gelukswandelingen in de eerstelijnszone Herkenrode. Deze wandelingen zijn gebaseerd op de nieuwe geluksdriehoek, die ontwikkeld werd door Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Je komt te weten dat je ‘gelukkig voelen’ iets is wat je voor een stuk zelf kan beïnvloeden en dat je het perfecte geluk niet altijd moet nastreven. Door het intergemeentelijk samenwerkingsverband in onze eerstelijnszone willen we je in Alken, Diepenbeek, Hasselt, Herk-de-Stad en Zonhoven inspireren en informeren om hiermee zelf aan de slag te gaan.  

Wat is de geluksdriehoek?

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken: ‘je goed voelen’, ‘jezelf kunnen zijn’ en ‘goed omringd zijn’ die allen met elkaar verbonden zijn. Ze passen als puzzelstukjes in elkaar. ‘Je goed voelen’ gaat over je emotioneel goed in je vel voelen, daar waar je zowel positieve als negatieve gevoelens kan ervaren. Wanneer je jezelf kan zijn weet je wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je trots op bent. ‘Je goed omringd voelen’ verwijst naar het gevoel dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen. 
Tenslotte is er ook nog de oranje bol, die je uit balans kan brengen. Maar dat is oké, want het perfecte geluk bestaat niet. 

Waar start de gelukswandeling?

De gelukswandelingen in Alken, Diepenbeek, Hasselt, Herk-de-Stad en Zonhoven zijn beschikbaar sinds 1 oktober 2021. Op deze wandelingen bevinden zich acht stopplaatsen die je herkent aan het bordje met een QR-code. Elke QR-code brengt je naar een vraag of een tip rond het verhogen van je mentaal welbevinden. De bordjes zijn vooral terug te vinden op zitbanken die je tijdens het wandelen tegenkomt. 

Locaties wandelingen

Alken

De wandeling ‘Je goed voelen’ start aan parking ’T Kapittel en volgt de 4000 stappen route 
Adres: Hoogdorpsstraat 38, 3570 Alken

Diepenbeek

De wandeling ‘Goed omringd zijn’ start aan De Visserij en volgt de gele route van De Wijers
Adres: Onze-Lieve-Vrouwstraat, 3590 Diepenbeek

Hasselt

De wandeling ‘geluksdriehoek’ start aan de Herkenrodebossen en volgt de gele route 
Adres: Sportcentrum Ten Hove, Ten Hove 5, 3510 Kermt

Herk-de-Stad

De wandeling ‘Jezelf kunnen zijn' start aan het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis. 
Adres: Diestsesteenweg 8, 3540 Herk-De-Stad

Zonhoven

De wandeling ‘Veerkracht’ start aan de Evenementenhal Den Dijk 
Adres: Rozenkransweg 4, 3520 Zonhoven 
 

Meer informatie over de gelukswandeling vind je hier.

Bewegingsparkoersen van Tienerschool Herx en REVA in park Olmenhof

Wie in het park Olmenhof gaat wandelen, kan zich fysiek uitleven op verschillende bewegingsparkoersen. Leerlingen van Tienerschool HerX werkten een twintigtal bewegingsopdrachten uit. De therapeuten van het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis zorgden voor bewegings- en denkwandelingen. De bewegingsparkoersen werden gerealiseerd met de steun van het stadsbestuur van Herk-de-Stad.

Parcours Tienerschool Herx

Het parcours bestaat uit een twintigtal bewegingsopdrachten voor kinderen en tieners. De uitdagingen werden ontwikkeld in samenwerking met een kinesist, een bewegingsadviseur en een turnleerkracht. De oefeningen hebben betrekking op mobiliteit, cardio-vasculair, stabiliteit, arm-, been- en sprongkracht.

Elke bewegingsopdracht werd van een QR-code voorzien aangebracht op paaltjes in het Olmenhof. De QR-codes brengen je na het inscannen naar filmpjes waarin de oefening wordt voorgedaan en uitgelegd door een leerling of een volwassene. Alle oefeningen kunnen zonder materiaal gedaan worden. Zo kan iedereen individueel of samen een uurtje sporten in de vrije natuur.

Reva-parcours

Ook de therapeuten van het revalidatiecentrum  Sint-Ursula (Jessa ziekenhuis) stippelden bewegings- en denkwandelingen uit in samenwerking met hun G-sportcoach en de dienst Sport van Herk-de-Stad. Het REVA-parcours is er zowel voor revalidanten, personeel,  bezoekers als passanten. Beide wandelingen, eentje van 1, 7 km en eentje van ongeveer 5 km, lopen door het park Olmenhof. De revalidanten van het Jessa Ziekenhuis kunnen deze wandelingen starten aan campus Sint-Ursula.  Natuurlijk kan je ook elders langs de route inpikken. Via de paaltjes met de gekleurde QR-codes worden de wandelaars doorheen het parcours genomen. Wanneer ze de codes scannen, krijgen ze een filmpje en/of  een opdracht te zien. Na elke opdracht vinden ze een letter en als ze het volledige parcours doorlopen hebben, kunnen ze hiermee woorden vormen.

Wandellussen van 2 en 4 kilometer

Doorheen het centrum van Herk-de-Stad lopen wandellussen van 2 en 4 kilometer. Deze wandelingen zijn volledig rolstoeltoegankelijk. 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.