Print this page

COVID-certificaat: hoe te verkrijgen?

Wat

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, maakt reizen binnen de Europese Unie sinds 1 juli 2021 opnieuw mogelijk. Sinds 13 augustus 2021 wordt het ook ingezet als toegangsvoorwaarde op evenementen in België. Er wordt dan de naam ‘COVID Safe Ticket’ gebruikt. Sinds 1 november 2021 wordt het ook in Vlaanderen breder ingezet als toegangsvoorwaarde in horeca en fitnesscentra.

Voorwaarden

Wanneer krijg ik een COVID-certificaat?

Er zijn 3 types certificaten:

 1. een vaccinatiecertificaat : U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het type vaccin en om de hoeveelste prik het gaat. De meeste EU-landen aanvaarden ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie. De meeste landen aanvaarden dit certificaat ook pas vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
 2. een testcertificaat van een PCR-test of snelle antigenentest afgenomen door een zorgverstrekker (geen zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid of welke types testen aanvaard worden kan per land afwijken.
 3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. Dit certificaat geldt in de meeste landen van 11 dagen tot 180 dagen na de positieve test.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar u het wilt gebruiken.

Procedure

Hoe aanvragen?

Een COVID-certificaat

 • is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
  Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakijke).
 • voor vaccinatie kunt u op vraag per post toegestuurd krijgen. U moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Contacteer hiervoor de Helpdesk van de regio waar u gevaccineerd werd en houd uw rijksregisternummer of bisnummer bij de hand:
  • Vlaanderen: 078 78 78 50 (van 9 tot 19 uur op weekdagen en op zaterdag van 10 tot 18 uur) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar uw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.
  • Brussel: 02 214 19 19 (9u tot 17u30 op weekdagen en van 10-17u30 in het weekend)
  • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9u tot 17u op weekdagen)
  • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9u tot 19u van maandag tot zaterdag)

Zorg dat u tijdens uw reis naar het buitenland uw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op uw smartphone of tablet bijvoorbeeld. Heeft u de certificaten op de CovidSafeBE-app (mobiele app) opgehaald en het detail ervan bekeken? Dan zijn deze ook direct offline beschikbaar, ook zonder internetverbinding. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heeft u geen probleem als u onderweg geen internetverbinding heeft.

Welke gegevens?

De structuur van een certificaat is een Europese afspraak. Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode (QR-code). De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).

Het gaat om een beperkt aantal gegevens die absoluut noodzakelijk zijn. De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren. Om te controleren of het certificaat echt en nog geldig is, wordt nagegaan wie het heeft afgegeven en ondertekend. Alle gezondheidsgegevens blijven in het land waar het certificaat is uitgegeven.

Bedrag

Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien u ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.

CovidSafeBE: installeer de app op je smartphone

Wil je de CovidSafeBE-app installeren op je smartphone? Dat kan in volgende stappen.

STAP 1: INSTALLEER DE APP ITSME

Wat heb je nodig voor Itsme?

 • je smartphone
 • je eID of bankkaart
 • je kaartlezer

Installeer de Itsme-app

 • Download de app
  • In de App Store
  • In Google Play
 • Voer je mobiele telefoonnummer in, in de app.
 • Koppel je eID of bankkaart aan de app: dat doe je met je kaartlezer, via de website my.itsme.be. Als de toepassing vraagt om bijkomende software te installeren, sta dit dan toe.
 • Je ontvangt via sms een code van 5 cijfers. Voer die code in, in de Itsme-app.
 • Kies zelf een code van 5 cijfers om je app te beveiligen. (Je kan ook de touch-id of vingerafdruk activeren.)

Itsme is een gratis app waarmee je makkelijk en veilig je identiteit kunt aantonen. De Itsme-app wordt hier gebruikt om de CovidSafe app te installeren, maar je kan hem achteraf ook gebruiken om bijvoorbeeld in te loggen op Mijn Burgerprofiel, mypension.be, en nog heel wat andere toepassingen.

STAP 2: INSTALLEER DE COVIDSAFEBE-APP

 • Lees meer over CovidSafeBE op de website.
 • Download de app
 • Meld je aan via Itsme
 • Je kan je certificaten raadplegen via de app.

Hoe installeer en gebruik ik de app?

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.