home

contact  login
zoeken
zoeken
  • Home
  •  » Over Herk-de-Stad

Over Herk-de-Stad 

Herk-de-Stad ligt in Limburg, op de grens van Haspengouw, het Hageland en de Kempen, en halfweg tussen Hasselt en Diest. De stad ontleent haar naam aan het riviertje de Herk, een zijrivier van de Demer. Vijf kerkdorpen vormen één geheel: Berbroek, Donk, Herk-de-Stad, Schakkebroek en Schulen. Herk-de-Stad telt ongeveer 13.000 inwoners. Herk-de-Stad is ook de kantonhoofdplaats van het kanton Halen – Herk-de-Stad – Lummen.

Herk-de-Stad is uitstekend bereikbaar. Binnen een afstand van maximaal tien kilometer zijn er autostrades naar Antwerpen, Luik en Brussel. Zo is Herk-de-Stad via de N2 verbonden met Hasselt (E313) en Halen waar de aansluiting is naar de E314. Herk-de-Stad heeft in Schulen een eigen station. De grotere stations van Hasselt, Diest en Sint-Truiden liggen op maximaal vijftien kilometer van Herk-de-Stad.

Herk-de-Stad telt een beperkte industriële ontwikkeling. Een belangrijke nijverheidstak is ongetwijfeld de fruit- en groenteteelt. Daarnaast vervult Herk een belangrijke rol als winkel- en onderwijscentrum voor de omliggende gemeenten. Op toeristisch vlak bezit Herk enkele interessante bezienswaardigheden en nogal wat natuurschoon.