Maak een afspraak
Print this page

18 jaar geworden? Laat je handtekeningencertificaat op je eID activeren

Heb je vóór je achttiende verjaardag een identiteitskaart aangevraagd en ben je intussen 18 geworden? Dan is het belangrijk om met je eID en pin/pukcode langs te komen bij de dienst Burgerzaken om je digitale handtekening te laten activeren.

Dat heb je nodig om bv. in te loggen op 'Mijn Burgerprofiel' of Tax-on-Web, een itsme®-account aan te maken, studiebeurs aan te vragen,... 

Elektronische identiteitskaarten van minderjarigen hebben maar 1 actieve chip: deze om zich te identificeren. Het certificaat om een handtekening te zetten, staat zolang ze minderjarig zijn op non-actief. Dit omdat minderjarigen onbekwaam geacht worden om rechtshandelingen te stellen en dus niet rechtsgeldig kunnen tekenen.

Als je 18 jaar wordt, moet je dit certificaat dus eerst op een veilige manier laten activeren op het stadhuis. Vanaf dat moment kan je dus als meerderjarige je eID gebruiken om toegang te krijgen tot bepaalde persoonlijke informatie en dossiers. 

Als je dus een nieuwe identiteitskaart ontvangen hebt nadat je 18 geworden bent, is dit certificaat automatisch geactiveerd en moet je dus verder niets doen. 

Meebrengen?

  • Je eID
  • De bijhorende pin- en pukcode.
    • Heb je de pincode niet meer, neem dan je pukcode mee.
    • Ook je pukcode kwijt? Vraag een nieuwe aan via deze link.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.