Maak een afspraak
Print this page

Echtscheiding

Een echtscheiding is de ontbinding van het burgerlijk huwelijk via een juridische procedure. De procedure wordt via een verzoekschrift aan de rechtbank opgestart.

De tussenkomst van de dienst Burgerzaken beperkt zich tot het registreren van het uitgesproken echtscheidingsvonnis van de rechtbank, het verwittigen van de gemeente waar de betrokkene woont en het verwittigen van de betrokken partijen zelf.

Procedure

Wanneer de echtscheiding uitgesproken is én het vonnis in kracht van gewijsde is gegaan (als er geen hoger beroep of verzet meer mogelijk is), wordt het naar de burgerlijke stand gestuurd van de woonplaats van een van beiden. Vervolgens wordt dit geregistreerd in hun aanvullend of bijzonder register. De echtscheiding heeft rechtskracht tegenover derden vanaf de datum van registratie bij de burgerlijke stand.

Voor meer informatie over echtscheidingen richt je je best tot een advocaat, een juridisch raadgever, de rechtbank of een erkende familiale bemiddelaar.

Verbetering akte

Als er volgens jou een schrijffout in je akte voorkomt en je wil die laten verbeteren, neem dan contact op met de dienst Burgerzaken.

Akte van echtscheiding aanvragen

De echtscheidingsakte wordt bewaard in de gemeente waar het huwelijk plaatsvond. Indien je een afschrift of uittreksel van deze akte nodig hebt, kan je deze aanvragen in de gemeente waar je destijds gehuwd bent.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.