Print this page

Mirakels glasramen Sint-Martinuskerk

Wanneer we door de Sint-Martinuskerk lopen bemerken we links in de dwarsbeuk twee gebrandschilderde ramen waarvan de betekenis op het eerste gezicht niet zo duidelijk is. Wendelen verhaalt in een schrijven twee wonderbare feiten die in Herk (zouden) gebeurd zijn. Het eerste speelt zich af rond 1300. In die tijd leefde er in Herk een meisje dat na genezing van een zekere ziekte gedurende verscheidene jaren niets at of dronk tenzij  af en toe wat water. Het wonder was dat dit meisje wel gemakkelijk de heilige communie ontving maar niet-gewijde hosties onmogelijk kon innemen. Dit werd verschillende keren op haar uitgeprobeerd. In 1319 leefde ze nog, in het register der jaargetijden van Herk, geschreven voor 1329, staat er geschreven: 

Den 7en Februari overleed Elisabeth, die niet at en met hare zuster Gertrudis Begaerts aan de 8 altaran 4 ½ grossen liet, welke moesten opgebracht worden door de pachthoeve van Fredericus de Straten, krijgsman.

Hetzelfde wordt aangegeven in het register der jaargetijden van 1400. Het tweede is  door Godfried Wendelen als echt ervaren. Op 2 november 1634 kwam Johanna Motquin,  gehuwd met Virgilius Vrouwen, een krijgsman onder het bevel van generaal Don Johan de Vivero (Van de Weyer), bescherming vragen aan Sint-Martinus.  Haar dochtertje, Johanna Vrouwen, 13 jaar oud, was lam in het rechterbeen en had daar bovendien nog hevige pijn door een ontsteking. Eerst bezocht ze Johannes Schenbaert, destijds geneesheer in Herk, maar die kon haar ook niet helpen. Vervolgens contacteerde ze Wendelen voor raad maar die zei dat ze haar vertrouwen niet in hem maar in onze patroon moest steken. Hij liet haar na gebeden te hebben de relikwieën uit de kerk kussen.  De pijn in haar been verminderde dezelfde dag  en na drie dagen kon ze  weer gaan. Op 14 september 1636 kwam ze de H. Martinus danken, vergezeld door Franciscus van Sprimont (burgemeester in 1645-1646),  Wilhelmus Klingers en anderen. Ze getuigden wat er gebeurd was en de getuigenis werd ondertekend.  Wendelen beaamt: “Ik, Godfridus Wendelen, pastoor van Herck, verklaar het bovenstaande echt.”

Bronnen: ’t Nieuws der Week, Twee wonderbare feiten in Herck,  F. Silvereyser

Foto’s: Jos Leemans

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur
tot uur
Morgen
tot uur
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur
Morgen
tot uur
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.