Print this page

Wapenschild Herk-de-Stad

Wanneer de eerste stadszegels in de 12e/13e eeuw in gebruik komen, zijn dit eenvoudige stempels zonder heraldische figuren. Ze zijn “de handtekening” om akten en contracten van de magistraat en schepenakten te bezegelen. Gewoonlijk neemt men het zegel van de heer van het dorp. Wanneer hij sterft wordt de vorm (mold) vernietigd. Een volgende heer heeft een andere zegel. Wanneer dit een erfgenaam is kan het zegel verder gebruikt worden. Het gebruik van een stadszegel voor het officieel ondertekenen van stadsstukken gebeurt geleidelijk aan. Vanaf de 17e eeuw zijn ze onmisbaar om de officiële stukken tussen de stad en de burger te bevestigen. Meer nog, in een ordonnantie van 19 juli 1775 verplicht keizerin Maria-Theresia de schepenbanken in Vlaanderen tot een eigen zegel. Een jaar later hebben de meeste steden zich een stadszegel eigen gemaakt en tegen het eind van de eeuw heeft het stadszegel overal zijn ingang gevonden. Om er nog uit wijs te geraken begint men al die stadszegels te boek te stellen. De steden die hun zegel opfleuren met een kroontje of andere verwijzing waar ze geen recht op hebben worden teruggefloten.
Met de Franse Revolutie komt er een einde aan het Ancien Regime en de gebruiken hierrond. De adel als dusdanig wordt niet afgeschaft maar “La noblesse héréditaire est pour toujours abolie.” Aanvankelijk dienen wapenschilden in/op huizen/kastelen/kerken/voertuigen verwijderd te worden. In september 1792 wordt het eenheidszegel een rechtopstaande vrouw, met in de ene hand een pijlenbundel en in de andere een lans, getopt met een Frygische muts. Wanneer Napoleon aan het bewind komt, keren de heraldische symbolen terug: het stadszegel draagt nu de beeltenis van de keizer aan de ene zijde, soms ook met op de keerzijde de gekroonde keizerlijke adelaar.

Donk, 8 juli 1798, beeltenis van de keizer.

Het eerste wapen van Herk-de-Stadwerd in een koninklijk besluit van 21 augustus 1871 vastgelegd. Het vertoont in het bovenste gedeelte Sint-Martinus, in het onderste gedeelte het wapen van de graven van Loon. De omschrijving luidt: "Coupé, en chef de gueules au St Martin d'or, en pointe, burelé d'or et de gueules de dix pièces."

Bij de fusies van de deelgemeenten werden de wapens van Herk-de-Stad en Schulen samengevoegd. Het wapen waarvan de blazoenering luidt: “Gedeeld 1. doorsneden a. in keel een Sint-Maarten te paard, zijn mantel delend met een arme, alles van goud b. gedwarsbalkt van tien stukken van goud en van keel 2. in keel drie vijfbladen van goud, doorboord van het veld.”, werd in een ministerieel besluit van 17 oktober 1986 toegekend. Voor meer informatie zie de historiek van het wapen van Herk-de-Stad.

Historiek wapenschild

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur
tot uur
Morgen
tot uur
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur
Morgen
tot uur
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.