Maak een afspraak
Print this page

De Vroente

De 'Vroente' in Donk is een gemeenschappelijk weiland.

Een gemeenschappelijk weiland is een grasland in eigendom van de gemeenschap waarop meerdere boeren sinds de middeleeuwen hun vee mochten laten grazen. Het systeem van gemeenschappelijke gronden was nog algemeen in de negentiende eeuw. Vandaag is het bijna volledig verdwenen.

De Vroente in Donk is nog steeds een gemeenschappelijk weiland. Het grasland is in eigendom van de gemeente Herk-de-Stad. Het wordt door paarden en koeien van lokale landbouwers of particulieren begraasd tegen een vergoeding.

De Vroente is gelegen in het uitgestrekte natuurreservaat ‘het Schulensbroek’. Veel weidevogels vinden er hun broedplaats. Het bedreigde Kruipend Moerasscherm (Apium repens) komt er voor als enige vindplaats in Limburg. Het huidige beheer van de Vroente is een goede basis voor deze bedreigde soort. 

De Vroente wordt bedreigd door een algemene verlaging van de grondwatertafel. Het is belangrijk dat er terug water wordt ingebracht. Ook zorgt het huidige overstort van Aquafin voor een verstoring omdat er bij overstorten sterk verontreinigd water in De Vroente komt. De gemeente werkt hiervoor samen met Aquafin aan een oplossing. 

Indien u geïnteresseerd bent om je paarden of koeien de Vroente te laten begrazen, vul dan het onderstaand formulier in (één per dier). Per dier betaal je 20 euro per jaar. Te betalen aan de balie van het gemeentehuis.

In 2022 is De Vroente opengesteld van 16 mei tot 13 november.

 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.