Maak een afspraak
Print this page

Zwerfvuil of sluikstort

Over het verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten bestaat soms verwarring. Het resultaat is immers hetzelfde: afval op de grond. Wat verschilt is het uitgangspunt.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes … Een klein zakje met picknickafval of de as uit een autoasbak is ook afval dat buitenhuis ontstaat. Burgers mogen dat soort afval, afkomstig van producten die ze onderweg geconsumeerd hebben, meteen na gebruik in een straatvuilnisbak deponeren, zonder dat ze daarvoor beboet kunnen worden. Zo wordt zwerfvuil voorkomen.

Sluikstorten

Sluikstorters ontwijken bewust de inzameling van huisvuil of bedrijfsafval. Ze laten afval achter op plaatsen waar het niet mag, op momenten waarop dat niet is toegelaten en/of in de verkeerde bakken of containers. Het gaat bijvoorbeeld om zakjes huishoudelijk afval die in straatvuilnisbakken worden achtergelaten, dumpingen op anonieme locaties en het achterlaten van afval bij glasbollen, textielcontainers en dergelijke.

Melden zwerfvuil, sluikstorten of volle vuilnisbakken

Tref je ergens een sluikstort of zwerfvuil aan, geef het ons dan door via ons digitaal loket. Onze Technische Dienst ruimt het stort dan zo snel mogelijk op. In samenwerking met de politie trachten onze diensten bovendien te achterhalen wie de dader is en als de dader gevonden is riskeert hij of zij een GAS-boete.

Wanneer een publieke vuilnisbak overvol is, kan je dit melden via ons digitaal loket. De Technische Dienst ledigt de vuilnisbak zo snel mogelijk.

Mooimakers

Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten. Samen met u. Daarom roepen we samen met hen op tot actie. Veeg je straat en onderhoud je favoriete plaats. Op de website van Mooimakers kan je gratis opruimmateriaal en promotiemateriaal bestellen.

Mijn mooie Straat app voor Zwerfvuil vrijwilligers

Maak jouw buurt gemakkelijk een beetje mooier! Ook in onze gemeente kan je aan de slag met de Mijn Mooie Straat-app van Mooimakers. Met de Mijn Mooie Straat-app kan je:

  •  Snel en eenvoudig jouw opruimsessies registreren. De app houdt je route bij terwijl jij opruimt.
  • In onze gemeente kan je ook aangeven waar je het verzamelde afval achterlaat.
  • Je kan in alle deelnemende gemeenten in Vlaanderen schade, sluikstort en vandalisme melden in de app. Jouw melding wordt doorgestuurd naar de juiste persoon en je wordt op de hoogte gehouden van jouw melding.

De app laat niet alleen aan jou zien welk verschil jij en andere mensen in jouw buurt maken, maar deelt deze informatie ook met ons. Zo kunnen wij snel in kaart brengen welke plekken extra aandacht nodig hebben en sluikstort, schade en vandalisme op een efficiënte manier aanpakken.
 
Wil je meedoen? De Mijn Mooie Straat-app is beschikbaar voor iOS- en Androidtoestellen. Op mijnmooiestraat.be vind je meer informatie en kan je de app downloaden. 

De Mijn Mooie Straat-app is ontwikkeld door Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG.

Handhavers tegen zwerfvuil

Om extra inspanningen te leveren in de strijd tegen zwerfvuil, zet het stadsbestuur van Herk-de-Stad zwerfvuilhandhavers in die intensieve controles uitvoeren. Wie zijn afval zomaar weggooit op de grond en betrapt wordt, krijgt een GAS-boete. -de-Stad werkt hiervoor samen met de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij (OVAM). 

Deze handhavers werken nauw samen met de eigen lokale diensten en focussen zich op het op heterdaad betrappen. Zij hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van bijvoorbeeld een peuk, een blikje of een kassaticket op straat. Gedrag dat door het stadsbestuur met preventiecampagnes ontmoedigd wordt, maar ondanks vele inspanningen is het duidelijk dat sensibiliseren alleen niet voldoende is. Deze vaststellingen kunnen vervolgens door de ambtenaar verantwoordelijk voor de gemeentelijke administratieve sanctie (GAS).

Werp dus je peuk, blikje of zakje hondenpoep in de vuilnisbak of neem het mee en laat je omgeving proper achter. Wie dit niet doet en betrapt wordt door een zwerfvuilhandhaver, riskeert een boete die kan oplopen tot 350 euro. 
 

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.