Maak een afspraak
Print this page

Zwerfvuil of sluikstort

Over het verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten bestaat soms verwarring. Het resultaat is immers hetzelfde: afval op de grond. Wat verschilt is het uitgangspunt.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes … Een klein zakje met picknickafval of de as uit een autoasbak is ook afval dat buitenhuis ontstaat. Burgers mogen dat soort afval, afkomstig van producten die ze onderweg geconsumeerd hebben, meteen na gebruik in een straatvuilnisbak deponeren, zonder dat ze daarvoor beboet kunnen worden. Zo wordt zwerfvuil voorkomen.

Sluikstorten

Sluikstorters ontwijken bewust de inzameling van huisvuil of bedrijfsafval. Ze laten afval achter op plaatsen waar het niet mag, op momenten waarop dat niet is toegelaten en/of in de verkeerde bakken of containers. Het gaat bijvoorbeeld om zakjes huishoudelijk afval die in straatvuilnisbakken worden achtergelaten, dumpingen op anonieme locaties en het achterlaten van afval bij glasbollen, textielcontainers en dergelijke.

Melden zwerfvuil, sluikstorten of volle vuilnisbakken

Treft u ergens een sluikstort of zwerfvuil aan, kan u dit via ons meldingsformulier melden. Onze Technische Dienst ruimt het stort dan zo snel mogelijk op. In samenwerking met de politie trachten onze diensten bovendien te achterhalen wie de dader is en als de dader gevonden is riskeert hij of zij een GAS-boete.

Wanneer een publieke vuilnisbak overvol is, kan u dat via ons meldingsformulier melden. De Technische Dienst ledigt de vuilnisbak zo snel mogelijk.

Mooimakers

Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten. Samen met u. Daarom roepen we samen met hen op tot actie. Veeg je straat en onderhoud je favoriete plaats. Op de website van Mooimakers kan u gratis opruimmateriaal en promotiemateriaal bestellen.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.