Maak een afspraak
Print this page

Steenmarter

De steenmarter kent de laatste jaren een opmars in Vlaanderen. Hij huist hierbij meestal in de buurt van de mens. Hij vindt een geschikt plekje in een houtmijt, op zolders en in schuurtjes en stallen. Een vrouwtje steenmarter werpt een keer per jaar en een nest kan tot vijf jongen tellen.

Op het hoofdmenu van steenmarters staan vooral knaagdieren (ratten en muizen), wormen, en insecten. Ook bessen slaat deze soort niet af. Steenmarters behoren net als de vos tot het jachtwild, maar in tegenstelling tot de vos is de jacht erop niet geopend. Steenmarters vangen of doden mag dan ook niet.

Problemen

Problemen met steenmarters situeren zich op verschillende vlakken. Naast schade aan pluimvee kunnen ze ook voor geur en lawaaioverlast zorgen en problemen geven door geknaag aan isolatiemateriaal en bekabeling.

Wanneer een steenmarter de kans krijgt zich aan pluimvee te goed te doen zal hij deze kans niet laten  voorbij gaan. In dat opzicht is de steenmarter vergelijkbaar met de vos, zij het dan wel dat schade aan duiven en soms kippen door steenmarters minder voorkomt.

Geur en lawaaioverlast door steenmarters komt vooral voor wanneer een moeder steenmarter met haar kroost een zolder heeft uitgekozen als favoriet verblijf. Spelende jongen zijn vooral ’s nachts actief wanneer de eigenaar van het huis graag wat slaapt. ’s Nachts is het ook stiller dan overdag waardoor de herrie die steenmarters kunnen maken nog meer opvalt. Steenmarters zijn bovendien zindelijke dieren, ze deponeren hun uitwerpselen, lange worstachtige slierten, in zogenaamde latrines. Deze latrines zijn te vergelijken met een kattenbak. Door steeds op de zelfde plaatsen hun behoeftes te doen, houden ze weliswaar hun omgeving net, maar de opstapeling van uitwerpselen kan na een tijdje wel gaan ruiken. Ook geuroverlast door rottende prooiresten kan een probleem vormen.

Vandalisme door knagen aan bekabeling en isolatiemateriaal is een derde probleem dat steenmarters kunnen veroorzaken. Een geparkeerde wagen waarvan de motor nog warm is, is een prachtig schuilplekje voor een steenmarter. En als hij daar zit, gaat hij ook wel eens aan kabels en bedradingen knagen. Ook op zolders kan het gebeuren dat steenmarters aan isolatiemateriaal bijten of van een kabel willen proeven. Deze eigenschap van de steenmarter speelt soms tegen hem. Niet zelden worden steenmarters op deze wijze geëlektrocuteerd.

Oplossingen

Voor de problemen die steenmarters veroorzaken zijn er verschillende oplossingen.

  • Voor problemen in en om het kippenhok geldt als remedie dat enkel een goed afgesloten nachthok de enige duurzame oplossing is.
  • Om geluidsoverlast en geuroverlast van de latrines tegen te gaan kan de steenmarter van de zolder verjaagd worden. Dit kan door lawaai te maken of gebruik te maken van geurstoffen (restjes parfum of speciale anti-marter-spray). Wanneer het gelukt is de marter te verjagen probeert u best de toegang tot de zolder af te sluiten. Indien u dit niet doet hebt ue een paar dagen later of het seizoen daarop ongetwijfeld weer hetzelfde probleem. Een geschikte locatie valt namelijk altijd in de smaak en wordt daarbij ook nog eens snel teruggevonden via geursporen achtergelaten door de voorganger. Zorg er bij de afsluiting van de toegang tot de zolder echter steeds voor dat u zeker bent dat de dieren buiten zijn. Opgesloten dieren kunnen sterven en nadien, wanneer ze ontbinden, voor enorme stank zorgen die nog meer overlast veroorzaakt dan dat de levende dieren zelf berokkenden.
  • Problemen met knaagschade aan kabels en isolatie kan u eveneens oplossen door de dieren te verstoren, via de hierboven vermelde methodes. Leg indien mogelijk kabels aan in een kabelgoot, waardoor ze voor steenmarters en andere dieren zoals ratten en muizen minder toegankelijk zijn.

Wat kan je doen?

  • Als je een afgesloten garage hebt, zet je auto daar dan in in plaats van buiten
  • Vodden met een vieze geur onder je auto leggen, vb ammoniak, …
  • Er bestaan roosters die onder je auto kunnen aangebracht worden onder spanning.
  • Parkeer uw auto met de voorkant in een plas

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Op afspraak, buiten voor vuilzakken.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
tot uur Onze diensten werken op afspraak.
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.