Maak een afspraak
Print this page

Strooien

De winterperiode brengt vaak mooie winterplaatjes en sneeuwplezier voor jong en oud met zich mee. Toch zijn deze maanden niet altijd even gemakkelijk. Zo zorgen sneeuw en ijzel geregeld voor ongemak.

De technische dienst van Herk-de-Stad probeert de risico’s tijdens winterweersomstandigheden zoveel mogelijk te coördineren en te bestrijden.

Binnen welke periode zijn de strooidiensten actief?

Van begin november tot midden maart zijn medewerkers van de technische dienst van permanentie voor de gladheidsbestrijding op de gemeentewegen.

Hoe bepaalt de technische dienst wanneer strooien noodzakelijk is?

De personen met permanentie volgen de weersvoorspellingen, en controleren tijdens de nacht regelmatig de situatie op de wegen.

Strooit de gemeente alle Herkse wegen?

Neen, de Herkse gewestwegen worden beheerd en dus ook gestrooid door het Agentschap Wegen en Verkeer:

  • Sint-Truidersteenweg
  • Stevoortweg
  • N2
  • Kiezelweg/Neerstraat/Stationsstraat

Waarom worden sommige wegen niet gestrooid?

De ijs- en sneeuwbestrijdingsteams gaan te werk volgens een strategisch strooiplan. De wegen overal, voortdurend en tegelijk strooien is immers onmogelijk. De zoutvoorraad is immers niet eindeloos. Daarnaast kost sneeuw- en ijzelbestrijding heel veel geld en tast het de beplanting naast onze wegen aan. Bovendien heeft strooien in rustige straten geen enkele zin. Strooizout en pekel kan pas optimaal inwerken op sneeuw en ijs wanneer in een straat voldoende verkeer rijdt.

Het strooien gebeurt volgens vastgestelde routes, opgesteld op basis van het gebruik van de wegen. Daarbij krijgen de hoofdwegen, de verbindingswegen, de busroutes en de fietspaden die vaak door de schoolgaande jeugd gebruikt worden prioriteit. Zo worden de meest gebruikte wegen het snelst sneeuwvrij gemaakt. Als deze wegen voldoende open zijn, komen de verkavelingen en woonstraten aan de beurt. Ondanks het snelle optreden van de strooidiensten is het onmogelijk om overal gelijktijdig aanwezig te zijn. Pas je rijgedrag dus steeds aan aan de weersomstandigheden.

In een aantal straten die deel uitmaken van het strooiplan strooien onze diensten soms toch niet. Dit zijn straten waar het wegdek recent werd vernieuwd. Het strooizout zou er het nieuwe wegdek aantasten. Als alternatief plaatsen we er verwittigingsborden die chauffeurs waarschuwen.

Mijn straat is opgenomen in het strooiplan, maar toch duurt het een tijdje voor er een strooiwagen passeert?

De gemeentewegen zijn onderverdeeld in verschillende strooiroutes. Het kan dus zijn dat uw straat pas enkele uren na de start van de strooiwerken wordt gestrooid. In sommige gevallen merkt u ook niet meteen op dat er is gestrooid. Zo geraakt het zout bij hevige sneeuwbuien al snel ondergesneeuwd.

En wat met de stoepen?

Overdag ruimen ploegen sneeuw langs openbare gebouwen, tunnels, bruggen en druk belopen openbare plaatsen. Het politiereglement bepaalt dat iedere inwoner van Herk-de-Stad verplicht het stukje stoep voor zijn eigen woning ijs- en sneeuwvrij moet houden. Bewoners van appartementsgebouwen en studentenkoten maken hierover best onderling goede afspraken.

Hoe hou ik mijn stoep ijs- en sneeuwvrij?

Je verwijdert alle sneeuw en ijs over minimum één meter breedte. Alle overtollige sneeuw en ijs mag je ophopen langs het voetpad. Zorg wel dat de rioolputten vrij blijven. Je strooit best ook wat zout.

Wat riskeer ik als ik de stoep voor mijn deur niet sneeuw- of ijsvrij hou?

Doe je dit niet, dan riskeer je een gemeentelijke administratieve sanctie. Vindt er voor je woning een glijpartij plaats, dan moet jouw familiale verzekering de eventuele schade vergoeden.

Wat gebruikt de gemeente om te strooien?

De strooidiensten van de technische dienst gebruiken voornamelijk nat zout. Dit is een mengsel van strooizout en water, dat vrijwel meteen sneeuw en ijs doet smelten wanneer er veel verkeer over rijdt. Nat zout blijft beter op de weg kleven en waait minder snel weg. Hierdoor kan er ook nauwkeuriger gestrooid worden en wordt voorkomen dat planten en bomen langs de wegen schade ondervinden van het zout.

Hoe groot is de zoutvoorraad van de gemeente?

De technische dienst is uitgerust met een silo waarin strooizout onder optimale omstandigheden kan worden bewaard, goed voor een capaciteit van 200 ton strooizout. Bij extreem noodweer nemen we bijkomend maatregelen en reserveren we extra voorraden bij onze leverancier. Dit alles is voldoende om een normale winter vlekkeloos te doorstaan.

Stadhuis

Pikkeleerstraat 14 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 38 03 10
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

OCMW

Dr. Vanweddingenlaan 21 3540 Herk-de-Stad
Telefoonnummer
013 78 09 40
E-mailadres
Openingsuren
Vandaag
Gesloten
Morgen
Gesloten
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor één van onze nieuwsbrieven.