Week van de Bij: zonder gif, meer bestuivers
Van 25 mei tot 1 juni 2025 organiseert het Departement Omgeving opnieuw de Week van de Bij, die dit jaar in het teken van pesticidevrije tuinen staat. Chemische bestrijdingsmiddelen schaden nuttige bestuivers en vervuilen bodem, water en lucht.
In het kader van het campagnethema ‘Zonder gif, meer bestuivers’ loopt in mei de actie Mei Gifvrij. In die maand roepen we op om oude pesticideverpakkingen naar het recyclagepark te brengen.
Doe mee aan Week van de Bij!
De afgelopen jaren lag de nadruk tijdens de Week van de Bij vooral op nestplaatsen en voedsel voor bestuivers. Maar hoe zinvol is het om een insectenhotel op te hangen en inheemse bloemen te zaaien als tuinen met herbiciden en insecticiden behandeld worden?
Hoewel het gebruik van pesticiden soms onschuldig lijkt, doden ze talrijke nuttige organismen. Bovendien vervuilen ze bodem, water en lucht en zijn ze gevaarlijk voor de gezondheid.
Ban chemische bestrijdingsmiddelen
Uit onderzoek blijkt dat insecten uiterst gevoelig zijn voor chemische bestrijdingsmiddelen. Sommige pesticiden doden bestuivers onmiddellijk bij contact of opname via nectar en stuifmeel. In andere gevallen worden hun oriëntatievermogen, immuunsysteem of voortplanting verstoord. Herbiciden verdelgen behalve onkruid ook wilde bloemen, waardoor bijen, vlinders en andere bestuivers minder voedselbronnen hebben.
Bij onderzoek van stuifmeel en bijenwas in bijenkasten worden heel wat schadelijke stoffen geïdentificeerd. Onkruidverdelgers kunnen zelfs teruggevonden worden in de eieren van kippen. De vlooienbandjes van je kat of hond bevatten chemische stoffen die aan hun pels kleven, en al snel in het nestje van de koolmees terechtkomen. En wist je dat bleekwater niet alleen mos op je oprit vernietigt, maar ook het bodemleven onder de grond? Regenwormen, die bladeren omzetten in humus, maar ook grondnestelende wilde bijen ondervinden hier schade van.
Laat dus onkruidverdelgers, slakkenkorrels, mierendoosjes, vliegenvangers en bleekwater in de rekken staan. Zet een punt achter pesticiden in je tuin. Doe mee met de actie #MeiGifvrij en breng oude pesticideverpakkingen naar het recyclagepark. Elke fles of spray die verdwijnt, betekent minder gevaar voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten.